Useiden tutkimusten mukaan istuminen on vaarallista. Sosiaali- ja terveysministeriö on 2015 kansallisissa suosituksissaan todennut, että istuminen on haitaksi erityisesti tuki- ja liikuntaelimistölle sekä sydämelle ja verenkierrolle.

Lähdimme Työhuone Pasilassa kokeilemaan tepsiikö vanha sanonta ”liike on lääkettä”. Viikko sitten Työhuoneelle tuotiin kävelytyöpiste eli sähköpöytä ja sen alla juoksumatto. Näillä näkymin kävelytyöpiste on tilassa muutaman kuukauden ja toivommekin, että sille riittää kokeilijoita runsain mitoin.

Oman testini tein eilen aamulla. Aloitin kävelytyöpisteeseen tutustumisen aamuyhdeksän tienoilla. Hetki meni kun säädin pöytätason oikealle korkeudelle niin, että kädet lepäsivät pöydän etureunan pehmusteiden päällä. Sitten kannettava tietokone sopivalle etäisyydelle pöydälle ja olin valmis kytkemään kävelymaton liikkeeseen.

Virta päälle, kolmen sekunnin varoitusääni ja sitten matto lähti liikkeelle. Heti aluksi huomioni kiinnittyy hitaaseen kävelytahtiin. Lisäsin nopeutta pari pykälää ja keskityin laskelmien tekoon excelissä.  Pidin ensimmäisen tauon reilun puolen tunnin jälkeen. Olin nähtävästi kävellyt jo 1500 askelta. Matka jatkui. Lisäsin vähän nopeutta ja jatkoin syventymistäni excelin lukuihin.

Parin tunnin kävelyn jälkeen huomasin laskurin saapuneen lukemaan 5415 askelta. Sanovat, että aikuiselle tekisi hyvää kävellä 10 000 askelta päivässä. No, tässähän on jo yli puolet päivän askeleista kasassa ja kello on vasta 11 aamulla.

Kahden tunnin työskentelyn ja kävelyn jälkeen oli pitkän kävelylenkin jälkeinen olo jaloissa. Ja olinhan minä kävellytkin. Kävely meni oikeastaan aika huomaamatta ensimmäisen puolen tunnin totuttelun jälkeen. Kävely ei vaikuttanut koneella työskentelyyn mutta käsin kirjoittaminen oli vähän hankalaa. Käsiala ei ollut mitään tunnettua fonttia 😉

Suosittelen lämpimästi kävelytyöpistettä silloin, kun sinulla on keskittymistä vaativa sopivan mittainen työskentelyrupeama tiedossa.

Tervetuloa kokeilemaan Työhuone Pasilan kävelytyöpistettä!

Jari Ojasti


Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *